Saturday, October 19, 2019

My journey as Blogger & Content Creator at Instagram Part 1 - Nuffnang

Bonjour 
     Assalamualaikum ;)
Dear Sweet Stalker ,

*Gambar pada waktu 2014*

   Hi korang! As requested, ramai sangat yang nak tau macam mana fazz boleg ambek campaign dari brand-brand, dapat barang free dari brand, create video yang kadang-kadang macam pelik pon ade, pergi event and macam macam la. Dekat sini fazz akan ceritakan semuanya dekat korang semua. 

   Firstly, fazz bermula daripada blogging. Fazz mula blogging pada tahun 2010. My first blog is this : https://chintakamoo.blogspot.com/ . Fazz post mula mula pasal cintan cintun, pasal life fazz, kawan, boyfriend putus cinta segala, family and macam macam la. Basically pasal peribadi fazz la. Then fazz dapat satu idea. Which is cari duit dekat menggunakan blog. Tahun 2011, fazz belajar dari blog lain. Buat kajian macam-macam la. First move fazz adalah fazz buat doodle dekat photoshop and share dekat blog fazz. Lepastu fazz belajar codding. Ni memang fazz belajar sendiri dari A-Z. 

   Lepastu fazz buat tutorial untuk ajar blogger-blogger yang baru nak berjinak dalam dunia blogger. Banyak sangat tutorial yang fazz buat. Korang boleh usya sini : https://chintakamoo.blogspot.com/p/tutorials-here.html . Lepas fazz ajar orang buat blog template, share doodle, fazz pon mula bisnes fazz. Ye fazz ambil masa sikit baru start bisnes. Sebab fazz nak make sure fazz betul-betul mahir dulu baru fazz berani nak ambil order ntuk buat dekat orang lain. Pada masa tu fazz bisnes dengan cara fazz buat blog orang, fazz buat template untuk orang, buat header semua la. Bayaran yang fazz terima adalah secara top-up. Kenapa top-up ? Jawapannya senang, sebab masa tu saya masih sekolah. Pakai fon tapi top-up limited. Kene mintak dengan mak dan ayah. Kadang tu mintak tak dapat. Sebab tu la fazz buat bisnes ni dan mintak bayaran top-up. Alhamdulillah top-up fazz waktu tu sentiasa ade.

   Next fazz dapat tahu ade satu company ni untuk blogger community. Fazz jumpe dekat satu blog ni sebab dea cakap dea jana duit dekat company ni. Caranya mudah, share link dekat blog. Bila ade orang tekan link tu, kita akan dapat duit. Company tu adalah NUFFNANG. Tapi waktu tu fazz tak berapa aktif sangat macam sekarang. But hasil tu ade la dari takde. Then time SPM fazz stop. Ouh ya waktu tu takde event, takde barang free lagi. Cuma link tekan link dapat duit tu je. 

   Pada tahun 2013 fazz buat blog baru which is this blog.  Niat fazz sebab fazz nak asingkan peribadi blog dengan blog tutorial semua tu. Lepastu tahun 2017 ade bende buruk jadi. Iaitu fazz terdelete segala icon, gambar, header semua bende yang ade dekat blog lama tu dari google fazz. Ya allah since tu mmg blog lama fazz error terus. Ye, sebab tu la kalau korang tengok blog lama tu memang bersepah. Gambar takde semua la takde. Sebab tu 2017 fazz memang official pindah dari blog lama ke blog baru ni.

   Hujung tahun 2017, alhamdulillah fazz dapat offer pergi event. My first event is Pizza Hut. Pihak Pizza Hut sendiri email fazz dari blog fazz. Since tu fazz dapat offer pergi event lagi dan lagi. Waktu tu takde bayaran lagi yang fazz dapat. Fazz cuma dapat goodies bag and voucher. Cthnya event pizza hut, fazz dapat goodies bag. Dalam tu ade mcm-mcm la. Then dapat voucher makan free dekat Pizza Hut. My second event is Giamax punya event collaborate with movie The Emoji. Third is Revlon punya event and keep on coming la. Alhamdulillah.

   Next, fazz dicontact oleh seorang pekerja dari company Nuffnang. Dea offer banyak sangat campaign. Ha time ni la fazz dapat job yang berbayar. Ya allah fazz bersyukur sangat waktu ni. Satu satu job fazz dapat. Waktu ni my main platform is Instagram. Ada setengah di blog dan setengah di Instagram. Ada juga brand yang request posting di Instagram dan juga blog. Okay la korang macam panjang sangat pulak posting kalini. Fazz akan stop dekat sini dahulu. Next posting fazz akan share pengalaman fazz dengan next marketing company/ agency pula. Stay tuned tau.

lots of love  

FAEZNUR FATIHAH

Review // Safi Beautea

Bonjour 
     Assalamualaikum ;)
Dear Sweet Stalker ,


Hi korang, the other day fazz received this four cleanser from Safi which known as Safi Beautea. The four range cleanser are :

Purple : Detox cleanser - black tea and black orchid
Green : Anti-acne gel cleanser - green tea and neem
Pink : Hydrating gel cleanser - white tea and damask rose
Orange : Revitalising scrub - apricot tea

Fazz dah try yang pink. Sebab kulit fazz jenis kering dan sensitif. Result dea fazz sangat puas hati. Bila pakai cleanser ni, kulit fazz jadi lembap dan lembut je rasa. Seharian tak pakai makeup kulit fazz okay je tak kering sangat macam selalu. siapa yang kulit mcm fazz, kering sangat. korang kene try this one. More info about this product korang boleh ke : https://safi.com.my/products/skin-care/beautea/

     
selamat mencuba!

lots of love 

FAEZNUR FATIHAH

Review // Traveloka X SuperParkMY

Bonjour 
     Assalamualaikum ;)
Dear Sweet Stalker ,


Hello guys, okay so this blog post will be about Traveloka. Haritu fazz pergi Traveloka Xperience Launch dekat Swiss Dream Circus, Plaza Arkadia by Traveloka. True facts, This is my first time tengok circus and sumpah best gile ! yang paling menarik tentang circus ni adalah dea tidak menggunakan binatang. bagus kann ? Bawah ni gamba gamba fazz dengan kawan kawan dekat swiss dream circus. Fazz ade video sepanjang show. korang boleh tengok dekat one of highlight dekat ig fazz.

 
with circus team

with traveloka team

   
me and my girls

Okay gambar dibawah pula adalah gamba fazz dekat SuperparkMy also by Traveloka. More info about SuperparkMY korang boleh click my other post (sebab fazz pernah pergi grand launching SuperparkMY and kat situ semua details ade) : https://princessdreamerdairy.blogspot.com/2019/02/superpark-malaysia-grand-opening-61218.html?m=1

Fazz ada good news jugak nak share dekat korang semua. You guys mana yang nak pergi Superkpark boleh guna code "XPFORYOU2" when book tickets with Traveloka to enjoy RM30 off with RM200  spent. This code is limited to the first 80 users only and will expire on 31st Oct 2019. So what are you guys waiting for? Hurry up go to Traveloka page now to book tickets to SuperparkMy. Down below is my picture when Im at there.

     

     

     

Anyone yang pergi sane nnti, enjoy yourself to the max okay! hehe byeeeeeee

lots of love 

FAEZNUR FATIHAH